Romanya Konsolosluğu, Romanya Vizesi

Romanya Vizesi 

 Romanya’da yaşayan yabancıların rejimine ilişkin 194/2002 numaralı Acil Hükümet Kararı değiştirilerek yerine getirilen 157/2011 Yasa uyarınca öngörülen şartlar altında, Romanya vizesi, Romanya’nın diplomatik misyonları ile konsolosluk birimleri tarafından tanzim edilir.

Romanya’ya seyahat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahibi kişiler ülkeye giriş yapabilmek için Romanya Konsolosluğu’na vize için başvuru yapmakla mükelleftirler.  Türkiye Cumhuriyeti Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah/Kırmızı) Pasaport sahibi kişiler 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan kısa süreli seyahatleri için Romanya Konsolosluğu’na vize başvurusu yapmak zorunda değildirler. 

Avrupa Birliği (AB) üyesi veya Schengen Bölgesi’ne üye herhangi bir ülkeye ait ikamet belgesi sahibi olan kişiler ve İsviçre ile Liechtenstein tarafından verilmiş ikamet tezkeresi hamili kişiler bu tezkere süresince (5 gün) Romanya’ya yapacakları seyahatlerde Romanya Konsolosluğu vize işlemlerine tabi tutulmazlar. 

Romanya Vize Türleri Nedir?

Romanya’ya seyahat etmeyi planlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Romanya Konsolosluğu’na Havaalanı transit vizesi ( A Tipi), Transit vizesi (B Tipi), Kısa süreli vize (C Tipi) ve Uzun süreli oturum ( D Tipi) vize için müracaat edebilirler.

A Tipi vize: Romanya Konsolosluğu’nun sunduğu A tipi vize, Romanya üzerinden başka bir ülkeye seyahat edecek şahısların Romanya havaalanında gideceği ülkenin uçağına bininceye kadar geçireceği süre içindir.  

B Tipi vize: Romanya’yı transit geçmesi gereken kişilere verilen vize türüdür. Romanya B tipi vizesi kişilere Romanya’da 5 gün konaklama hakkı tanımaktadır. 

C Tipi vize: Romanya’ya kısa süreli seyahat etmek isteyen kişilere verilen, konaklama süresi 90 gün ile sınırlı vize türüdür.  

D Tipi vize: Romanya’ya ekonomik, mesleki, ticari (yatırım) faaliyetler, çalışma, eğitim, aile tamamlaması, dini faaliyetler, bilimsel araştırma faaliyetleri yürütmek amacıyla seyahat etmek isteyen kişilere verilir.

Uzun süreli oturum vizesi almak isteyen kişiler, Romanya Konsolosluğu’na vize başvurusu yapmadan önce Romanya İçişleri Bakanlığı – Romanya Göçmen Bürosu’ndan ön onay almak zorundadır.

Romanya Vizesi Başvuru Nasıl Yapılır?

Romanya’ya seyahat edecek olan kişiler Romanya vizesi başvurularını  Romanya Başkonsolosluğu, Romanya Büyükelçiliği ve Romanya Fahri konsolosluklarına şahsen giderek ya da Vize Danışma Merkezleri ile Seyahat/ Turizm acenteleri aracılığıyla vize başvurusu yapabilirler.  

Romanya vizesi başvurularını Romanya Konsolosluğu tarafından oluşturulan EVIZA portalı aracılığı ile yapmak mümkündür. 

Romanya Vizesi Başvuru Evrakları Nedir?

Vize Başvuru formu: Romanya Konsolosluğu’na vize başvurusu için sunulacak vize başvuru formu eksiksiz ve doğru olarak doldurulmalıdır.

Pasaport: Romanya vizesi başvurusunda kullanılacak seyahat belgesinde vizenin işlenebilmesi için en az iki boş sayfa bulunmalıdır. 

Seyahat Belgeleri:  Romanya Konsolosluğu’na ülkeye yapılacak seyahatin amacını, kalış süresini, kalış süresince geçinebilecek ekonomik kaynağa sahip olduğunu ve kişinin Romanya seyahatinin bitiminde ülkesine geri döneceğini gösterir belgeler ibraz edilmelidir. 

Romanya vizesi başvurusu için konsolosluğa sunulan evrakların yeni tarihli olmasına dikkat edilmelidir.  
 

Romanya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Romanya vizesine başvuruda bulunan kişi  Romanya devleti nezdinde kabul edilen geçerli bir seyahat belgesi; eğer uluslararası anlaşmalara göre aksi beliritlmemişse, Romanya için zorunlu ve uygulanabilir AB normatif belgesini esas alarak, Romanya sınırında oturum veya transit hakkına sahip oturum izni durumuna göre mevcut olan hükümet kararnamesinin koşullarına uymalıdır. Romanya Konsolosluğunun beyan ettiği Romanya’da konaklama süresinde finansal olarak geçinme araçlarını ispat eden hem de başka ülkeye transit geçme durumunda veya esas olarak geldiği ülkeye dönüşünü sağlayan geçinme araçlarını destekleyen ve oturum şartlarını destekleyen evrakları ibraz etmelidir. Mevcut olan Hükümet Kararnamesi’nin koşullarına uyarak ve ona istinaden tanzim edilen oturum iznine sahip olan kişi Romanya vize prosedüründen muaftır. 

Transit durumda olan yabancıların, Romanya’yı terk etme veya esas amaçlanan ülkeye girişini sağlayan teminatları sunması gerekmektedir. Romanya’ya girişini önleyecek şekilde Schengen Bilişim Sistemi’nde başvuru sahibinin adına herhangi bir uyarı bulunmaması; milli müdafaa ve güvenliği, kamu sağlığını, kamu düzenini ve kamu ahlakı için tehlike unsuru teşkil etmemesi gerekmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Bordo pasaport sahipleri, Romanya’ya transit etme veya Romanya topraklarında konaklamak için vize prosedürlerini tamamlamaları gerekmektedir. Diplomatik, hizmet ve Hususi pasaport sahibi T.C. vatandaşları, Romanya’ya gerçekleştirecekleri kısa süreli seyahatlerinde vizeden muaf tutulmuşlardır. Söz konusu kişiler 6 ay içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla Romanya’da konaklama hakkına sahiptirler. Avrupa Birliği ülkelerinden bir tanesi veya Schengen Bölgesi ülkesi tarafından tanzim edilen ikamet izni veya İsviçre ile Liechtenstein nezdinde onaylanmış ikamet iznine sahip olan Türk vatandaşları, Romanya vize prosedüründen muaf olarak 5 günü geçmemek kaydıyla ve ilgili ikamet izninin geçerlilik süresini geçmemek kaydıyla Romanya kısa süreli vizesinden muaftırlar.

Schengen ülkeleri tarafından tanzim edilen oturma izinleri, uzun süreli vizeleri, iki veya çoklu giriş için geçerliliği olan yabancıların  kısa süreli vize almaksızın ve gösterdikleri evrakların geçerliliği mevcut olduğu takdirde ve onaylanan kalış süresi ile giriş sayısı tükenmemiş ise 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak şartı ile Romanya vizesinden muaftırlar.

Romanya vize başvuruları Türkiye’de bulunan Romanya’nın diplomatik misyonları ile konsolosluk birimleri aracılığıyla temin edilmelidir.

Romanya’nın Türkiye’deki Temsilcilikleri Nerededir?

-Romanya Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü

-Romanya İstanbul Başkonsolosluğu

-Romanya İzmir Başkonsolosluğu

Romanya vize talebinde bulunan T.C. vatandaşlarının, ikamet adresine göre ilgili diplomatik misyonun görev alanını baz alarak, söz konusu diplomatik misyonu görev alanını baz alarak, söz konusu diplomatik misyonu veya konsolosluk birimine gelerek Romanya vize başvurularını gerçekleştirebilir, e-vize portalı üzerinden online başvuru yapılabilir.

Romanya Vize Türleri Nedir?

Romanya Havaalanı Transit Vizesi

 Havaalanlarının uluslararası alanına giriş ile esas olarak seyahat edilmesi amaçlanan ülkenin uçağına geçiş yapıncaya kadar geçen süre için talep edilmesi gereken vize türüdür.

Romanya Transit Vizesi

5 günü geçmeyecek kaydı ile transit geçmek amacıyla kişinin Romanya’ya girişini sağlayan vize türüdür.

Romanya Kısa Süreli (C) Vize

Romanya vatandaşları için kısa süreli vize yabancı vatandaşın Romanya’ya giriş tarihinden itibaren 6 aylık bir süre içerisinde kesintisiz olarak veya birkaç konaklama yaparak toplamda 90 günü aşmayacak şekilde oturum izni veren vizedir. Kısa süreli turistik seyahat, iş projesi, kişisel ziyaret, kültürel, bilimsel, insani faaliyetlere katılım için Romanya C vize başvurusunda bulunulmalıdır. Kısa süreli oturum izinlerinin ikamet süreleri uzatılamaz.

Romanya Uzun Süreli (D) Vize

Romanya uzun süreli vizenin oturum hakkı 90 gündür. Romanya’da öğrenim, çalışma veya evlilik sebebiyle aile birleşimi sebebiyle D vize talebinde bulunulabilir. Romanya’ya giriş yapan yabancılar, oturum izinlerini uzatma hakkına sahiptir.  Romanya D vize prosedürleri, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Romanya Göçmen Bürosu tarafından yürütülmektedir. Romanya oturum vizesi uzatılabilir. Romanya D vize başvuruları başvuru sahibi tarafından şahsen yapılmalıdır. Romanya oturum izninin uzatılması en az 30 gün öncesinden Romanya’daki ikamet adresindeki Romanya Göçmen Bürosu’nun ofislerine yapılmalıdır. Bu süreyi geçiren başvuru sahipleri oturum izinlerini uzatma haklarını kaybederler.

Romanya topraklarındaki konaklama süresi belirtilen Romanya oturum izinleri, uzun süreli vizeleri belirlenen konaklama hakkını aşamaz. Yabancı uyruklu kişinin Romanya’da konaklama süresi Schengen vizesinin öngördüğü vize tarihleri dahilinde olmalıdır.

 

Duyurular

Romanya Başkonsolosluk bilgi işlem telefon

Romanya Başkonsolosluk vize bilgi hattı: (0212) 358 0517 / 35   (009 0212) 3580513580517   ...
2016-01-11 12:53:33 Devamı...

Romanya İstanbul Konsolosluk vize başvuru saatleri

Romanya İstanbul Konsolosluğu Vize müracaatları için Pazartesi, Perşembe 09.00 / 13.00 saatleri arasında Cuma günleri ise 09...
2016-01-11 12:53:25 Devamı...

Romanya Konsolosluğu Resmi Tatil Duyurusu

Romanya Başkonsolosluğu ve Romanya Büyükelçiliği’nin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi tatil günü o...
2016-01-11 12:53:16 Devamı...

Romanya Konsoloslukları Noel’de ve yeni yılda hizmet vermeyecek

Türkiye’de hizmet veren Romanya’nın temsilcilikleri Türkiye Cumhuriyeti ve Romanya’nın resmi tatil günlerinde kapal...
2015-12-24 16:12:04 Devamı...
Tüm Duyurular
Romanya Konsolosluğu